Българската агенция по безопасност на храните  /БАБХ/ обяви огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните  /БАБХ/ обяви огнище на
Коментари Харесай

Умъртвяват над 40 000 кокошки от обект край Димитровград заради птичи грип

Българската организация по сигурност на храните  /БАБХ/ разгласи огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в димитровградското село Черногорово .

Причинителят на заболяването е открит в птицевъден обект, в който се отглеждат към 4000 броя кокошки носачки

Около засегнатия животновъден обект са избрани трикилометрова защитна зона, в която попадат димитровградските села Черногорово, Брод и Воден и 10 километрова следена зона, в която попадат град Димитровград и селата Бряст, Радиево, Голямо Асеново, Долно Белево, Златополе, Райново, Крепост, Александрово, Нова Надежда и Узунджово. 

С цел ограничение на болестта и недопускане на неговото разпространяване, ще се подхващат дейности за умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици , артикули и странични скотски артикули, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства , свързани с софтуерния развой в обекта.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР